Voedings- en eetproblemen

We spreken van een eetproblemen als een kind of de adolescent meer voeding krijgt dan het kan eten of nodig heeft, het kind of de adolescent minder eet dan wat de omgeving verwacht of helemaal niet meer eet. We hebben eten nodig om te overleven en normaal te kunnen functioneren. Soms kan het zijn dat eten meer wordt dan enkel een noodzaak of een sociale activiteit, het kan ook een obsessie worden. De gevolgen van een eetprobleem of een eetstoornis kunnen een belemmerende functie hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. 

Eetstoornissen zoals Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Eetbuistoornissen,… zijn ernstig en kunnen lang duren of zelf chronisch worden. Aan de hand van cognitieve gedragstherapie wordt er gezocht naar de reden waarom iemand gaat eten of net niet gaat eten. Het primaire doel is een regelmatig en normaal eetpatroon te ontwikkelen. Daarnaast wordt er ingezet om de verstorende gedachten over het eetgedrag en het eigen lichaam aan te passen. Risicofactoren worden tevens onderzocht om zo een terugval te vermijden. Samen met het kind en het gezin wordt er aan deze behandeling gewerkt. 

Niet enkel bovenstaande eetproblemen hebben een invloed op het hele gezin, ook kinderen met specifieke voedselvoorkeuren of een kieskeuring voedingspatroon kunnen er voor zorgen dat de maaltijd een strijd wordt. Er zijn verschillende factoren die mogelijks een rol kunnen spelen bij dit kieskeurig eetgedrag. Samen met de psycholoog wordt er gezocht naar mogelijke oorzaken en een aanpak op maat om deze problemen aan te pakken.