Trauma

Ingrijpende gebeurtenissen (ongeval, ramp, overlijden, misbruik, ... ) kunnen het leven van kinderen en hun naasten danig verstoren. Elk kind gaat hier op een andere manier mee om. Sommige kinderen praten er veel over, anderen helemaal niet.  Sommige kinderen laten helemaal niets merken, andere kinderen vertonen gedragsmoeilijkheden.  In de eerste periode na zo’n moeilijke gebeurtenis zijn alle reacties eigenlijk als “normaal “ te beschouwen.

Kinderen blijken enorm veerkrachtig te zijn. Vaak lukt het hen om deze moeilijke gebeurtenissen met de steun en nabijheid van hun omgeving te verwerken. Soms lukt hen dat echter niet. Ze vertonen dan angst, vermijden plaatsen die hen doen denken aan de gebeurtenis, hebben last van herbelevingen, enz. Soms verbergen ze die klachten achter moeilijk en prikkelbaar gedrag. Op dat moment kan het een goed idee zijn om hulp te zoeken. Er bestaan immers goede, wetenschappelijk onderbouwde behandelingen voor trauma’s. 

Een trauma wordt immers veroorzaakt door een moeilijke verwerking van de ingrijpende gebeurtenis. Negatieve ideeën zijn blijven hangen en wekken angst op, wat we geneigd zijn om te vermijden.  

In Mudico werken we hiervoor met cognitieve gedragstherapie. Dit houdt in dat we starten met een goede uitleg (psycho – educatie). Veel kinderen en hun omgeving begrijpen immers niet goed wat er aan de hand is.  Vervolgens leren we de kinderen “truukjes” om met hun hoge spanning om te gaan. Die gaan ze immers nodig hebben als ze de moeilijke gebeurtenissen terug gaan onderzoeken. Het is belangrijk dat we samen met de kinderen en hun omgeving een zicht krijgen op die negatieve ideeën. We gaan samen werken rond de negatieve gebeurtenissen. Door er regelmatig mee bezig te zijn en niet meer te vermijden, kunnen de kinderen langzaam wennen aan die gebeurtenis. Dit geeft ons de mogelijkheid om andere ideeën te kunnen bouwen en dit kan ons helpen om beter te verwerken  wat er gebeurd is. 

Een trauma – therapie vraagt wat tijd. Het is een hele klus voor de kinderen om rond deze moeilijke gebeurtenissen te werken en kan best wat spanning met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om samen in te schatten of een trauma – therapie wel aangewezen is op dit moment.